RO
Luni, 29 Aprilie 2024 22:17

La 26 aprilie 2024, la Universitatea de Stat din Comrat a avut loc conferința științifico-practică a studenților cu participare internațională cu genericul "Rolul educației în pregătirea specialiștilor competitivi. Cercetări studențești-2024". Organizatorii conferinței - Facultatea  Cultură Națională.

Scopul conferinței - activizarea activității științifice a studenților de la specialitățile pedagogice, formarea competențelor academice, socio-personale și profesionale ale viitorilor specialiști în sistemul educațional.

În cuvântul de salut, vice-rectorul activității științifice și relațiilor internaționale USC, Genova S., dr, conf., a exprimat importanța organizării conferinței: "Astăzi ne-am adunat pentru a marca un eveniment foarte important - conferința studențească, deoarece direcția cercetării științifice este foarte activă în prezent. Cercetările științifice nu sunt doar un privilegiu al profesorilor, ci și al tineretului studențesc. Credem că studenții noștri vor continua să dezvolte activitatea de cercetare și în viitor în Găgăuzia". De asemenea, Genova S. a transmis felicitări și îndrumări participanților și urări de muncă fructuoasă din partea rectorului Universității de Stat din Comrat, Zaharia S., dr, conf.

Moderatorul sesiunii plenare a conferinței, dr, conf Curteva O., decanul Facultății  Cultură Națională, a remarcat importanța implicării studenților în activitatea științifică în timpul pregătirii lor profesionale la universitate, formarea competențelor necesare în domeniul cercetării științifice, consolidarea conștientizării de sine în profesie și le-a dorit participanților un lucru productiv și dezbateri interesante.

Sesiuni în secții pe profil tematic:

SECȚIA 1: Aspectele psihopedagogice ale procesului educațional-educativ în instituțiile de învățământ

SECȚIA 2: Cercetări în filologia și istoria găgăuză și turcă contemporană

SECȚIUNEA 3: Filologie: aspecte lingvistice, didactice și literatură

SECȚIA 4: Educație muzicală: aspecte științifico-practice

Moderatorii secțiunilor au fost reprezentanți ai cadrelor didactice și studenților. La lucrările conferinței au participat peste 100 de studenți și masteranzi din universitățile din Moldova, precum și tineri cercetători din străinătate - reprezentanți ai 5 țări: Turcia, Ucraina, Kazahstan, Rusia, Azerbaidjan. Este semnificativ faptul că la lucrările conferinței au participat activ și studenții Colegiului M. Ciachir din Comrat. 67 de tineri cercetători și-au prezentat publicațiile, care vor fi incluse în culegerea conferinței.

În cadrul fiecărei dintre cele patru secțiuni, au fost evidențiate cele mai bune comunicări ale studenților. Juriul concursului în fiecare secțiune a desemnat cele mai bune lucrări ale studenților. Diploma de laureat și premiile memorabile au fost acordate:

SECȚIA 1: Stoianoglo Tatiana (gr.NDP-23, coordonator științific - Chior L., dr, conf.), Chebotar Valentina (gr.МОМ-23, coordonator științific - Curteva O., dr, conf.), Mihailova Elena (anul 4, Colegiul M. Ciachir, Comrat, coordonator științific - Mazurenco N., magistru);

SECȚIA 2: Nenova Ludmila (gr.T-21, coordonator științific - Adem Koç, dr, conf.);

SECȚIA 3: Nistor Felicia (gr.RE-20, coordonator științific - Mititelu O., dr, conf.), Capsamun Aliona (gr.AN-20, coordonator științific - Sandu T., dr, conf.);

SECȚIA 4: Șocodei Raisa (gr.MMV-22, coordonator științific - Todorov V., dr., conf.), Coltuc Nichita (anul 4, Colegiul M. Ciachir, Comrat, coordonator științific - Petrova M., profesor, gr.did I).

La încheierea lucrărilor, tuturor studenților care și-au prezentat comunicările li s-au acordat certificate de participare.

Felicitări studenților și coordonatorilor lor științifici, le dorim succes în continuare în domeniul științei!

De asemenea, mulțumim moderatorilor secțiunilor, membrilor juriului, participanților și oaspeților conferinței pentru participarea activă și interesul manifestat!

Programul conferinței

Textul publicației: Curteva O., dr, conf., decanul Facultății Cultură Națională